Nyt virus påvist i danske kalve
Af Lars Erik Larsen, Københavns Universitet, lael@sund.ku.dk
I det igangværende Robuste Kalve-projekt er der fundet et virus, Influenza D, som ikke tidligere er beskrevet i danske kalve. Influenza D virus tilhører samme virusfamilie som det velkendte influenza A virus, der er årsag til luftvejslidelser hos mennesker og en lang række dyrearter, herunder specielt fugle (fugleinfluenza), svin og heste.
Influenza D er et typisk luftvejsvirus, der kan give anledning til næse- og tåreflåd og hoste, men kan også resultere i mere alvorlig lungebetændelse og i værste fald kan dyret dø. Influenza D virus kan dog også forekomme uden, at det giver anledning til sygdom.
I Robuste Kalve projektet er der undersøgt for influenza D virus i næsesvabere fra 100 besætninger, i 12 besætninger blev virusset påvist. De influenza D-positive kalve havde ofte massiv øjenflåd.
Smitte mellem besætninger forekommer formodentligt oftest ved flytning af kalve og inden for besætningen via direkte kontakt, samt ved dråbesmitte over kortere afstande. Da der ikke findes en vaccine mod influenza D virus er gode managementrutiner den eneste mulighed for at forebygge alvorlig infektion.
Uvist om mennesker kan smittes
Blandt forskere er der ikke helt enighed om, hvorvidt influenza D virus udgør en trussel for mennesker eller ej. Influenza D virus er ikke påvist hos mennesker, men en undersøgelse har påvist, at mere end 90 % af kvægbrugerne i Florida havde antistoffer mod dette virus. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at disse personer har gennemgået en aktiv infektion. På baggrund af den viden, vi har på nuværende tidspunkt, vurderer vi, at risikoen for, at mennesker smittes og bliver syge af influenza D virus er forsvindende lille. Sundhedsmyndighederne bør dog være opmærksomme på, om dette ændrer sig, da influenzavirus er kendt for at kunne tilpasse sig nye værter. De relevante sundhedsmyndigheder er underrettet.
Yderligere undersøgelser
I Robuste Kalve projektet er vi i gang med en detaljeret genetisk analyse af influenza D virus fra danske kalve. Dette forventes at bidrage til en bedre forståelse af, hvordan virus smitter mellem besætninger. Endvidere ansøges der fondsmidler til at udvikle en antistoftest, der kan anvendes til at undersøge, hvor udbredt influenza D virus er i danske besætninger.