Landmænd og forskere i fælles front mod unødvendige yverbehandlinger
Der er travlt i staldkontoret på Gammelgaard. Post doc. Line Svennesen fra Københavns Universitet diskuterer de seneste mælkeprøver med landbrugselev Caroline Stjernholm. Omkring pc’en er yversundhedsspecialist Michael Farre fra SEGES, besætningsejeren, driftslederen og den praktiserende dyrlæge optaget af grafen over bedriftens yversundhed. Spørgsmålet er, hvornår de 15 køer med kronisk yverbetændelse skal sættes ud.
Ifølge Michael Farres analyser trækker netop de 15 ud af besætningens 600 køer celletallet i vejret. Snakken om vaccination, der stresser køerne, og tørretumblere, der øger hygiejnen, bliver med jævne mellemrum afbrudt af en af bedriftens øvrige 11 ansatte, der stikker hovedet ind med et spørgsmål.
Der er altså mindst lige så travlt hos mælkeproducent Jens Johannesen ved Bramming, som på enhver anden moderne malkekvægsbedrift. Alligevel har de sagt ja til at deltage i et projekt, hvor de sammen med SEGES og Københavns Universitet afprøver effekten af antibiotikainjektioner i kroppen ved milde og moderate yverbetændelser".