30. oktober 2020

Cattle Crossroads. Researching Danish Livestock Production for the Future.

Formålet med dette projekt er at generere en ny solid forskningsbasis for dansk kvægproduktion i en grøn fremtid og dermed at anspore til en kvalificeret og vanskelig diskussion om nedskalering. Kvægsektoren i Danmark er en af de mest effektive og videnstunge sektorer i verden, bygget på en tradition for samarbejde mellem forskere, landbrug og myndigheder. En stribe af teknovidenskabelige optimeringer har således gjort danske malkekøer til mere produktive enheder end køer i mange andre lande.

Denne relative danske effektivitet i kvægproduktionen bliver ofte gjort synonym med bæredygtighed. Ambitionen med dette projekt er langt mere radikal. Cattle Crossroads er inspireret af ideen om absolut miljømæssig bæredygtighed, som går ud fra, at der er finitte ressourcer til rådighed, og at produktionsaktiviteters belastning af miljø og klima derfor ikke bør måles relativt. Dette princip kræver, at vi identificerer og aktivt genstarter det videnskompleks, som dansk kvægproduktion indgår i, og som altså længe har været drevet af optimering for at opnå komparativ bæredygtighed. For at gøre dette, kombinerer projektet antropologi med veterinær- og husdyrvidenskab i en samlet analyse af, hvordan viden om dansk kvæg bliver talt frem, diskuteret, modelleret, prioriteret og delt.

Ud fra feltarbejde i to fælles felter, fokuserer projektet således på de vidensbaserede skilleveje, der udstikker valgene mellem grønne og konventionelle kvægbrugspraksisser. 

Link til projektoversigten på Danmarks frie forskningsfond webside